2011. április 30., szombat

LAPSI szakmai találkozók hírei


Mai postánkból. Cristiana Sappa projekt menedzser írja:
"This message is to remind you of three upcoming events. 
1. LAPSI PUBLIC CONFERENCE AND PRIMER: The advanced version of the LAPSI public conference and primer program is available here: http://www.lapsi-project.eu/milan  (kindly see the link to the registration form and the .pdf doc). 
You also find relevant information on the Bocconi website.
We have scheduled seven Food-for-Thoughts Dinners on Thursday, May 5th, 20h00. Please visit our Food-for-Thoughts Wiki page (http://www.lapsi-project.eu/wiki/index.php/May_5th_2011) to see the topics you are interested in and check the restaurants addresses.
Should you wish to join our Food-for-Thoughts Dinners, kindly send an e-mail to Mariateresa Maggiolino, Bocconi University – Department of Law (mariateresa.maggiolino@unibocconi.it), or register yourself on our Food-for-Thoughts Wiki page (http://www.lapsi-project.eu/wiki/index.php/May_5th_2011), in order to confirm your attendance. 
The cost of the dinner is individually supported by each attendant. 

2. The registration for the SharePSI Workshop of May is now open. Kindly see here:
http://share-psi.eu/2011/04/may-1011-registration-open/

3. I remind you also of the Open Data Challenge coordinated by the OKF: http://opendatachallenge.org/ (see the new banner here: http://farm6.static.flickr.com/5149/5669626170_a4ef18124b_o.jpg)"

2011. április 18., hétfő

PSI Konferencia a milánói Bocconi Egyetemen


Mai postánkból. Angelo Maria Rovati küldte az alábbi üzeetet:
"Respectful Hunagi,
we are finishing to prepare an Italian Conference about PSI at Bocconi University in Milan. We ask you if you kindly can insert our draft in your newsletters pages or in other pages on your website. The programm is attached to this e-mail.
Thank you very much. Best regards."
Az előzetes programért klikk ide vagy a címsorra!

2011. április 15., péntek

HUNAGI LAPSI Csapat támogatással folyamatban van az OKFN budapesti műhelyének szervezése

Dr. Kovács A. Tamás HUNAGI Lapsi Csapat helyettes vezetője konzultatív segítségével folyamatban van az Open Knowledge Foundation budapesti rendezvényének szervezése. Amint a helyszín és az előzetes program nyilvános lesz, arról tájékoztatást adunk. Sajnos a rendezvény időpontja (május 19-20) egybeesik a Debreceni Térinformatikai Konferenciával, azonban a témáját tekintve annyira behatárolt (nemhivatalos megfogalmazásban: Kormányzati adatok hozzáférhetősége Európában) , jellegét tekintve meghívásos és nemzetközi lesz, hogy reményeink szerint érdemben mindez nem fog zavart okozni. A rendezvényen a meghívott kormányzati személyiségek melett a HUNAGI LAPSI Csapat tagjainak aktív részvételére számítunk.

Iván Gyula (FÖMI) beszámolója a SPATIALIST Műhelyről

A szakmai beszámoló a címsorra kattintva is letölthető. A kiutazó a FÖMI főigazgató Toronyi Bence tanácsadója, mint HUNAGI LAPSI Csapat tagja a LAPSI projekt figyelemfelhívása nyomán  HUNAGI meghívására vett részt a SPATIALIST Műhelyen, melynek házigazdája a LAPSI projekt egyik szakmai vezetője, Dr. Katleen Janssen volt. Az útiköltség visszatérítés tervezett forrása a HUNAGI LAPSI Csapat költségvetési kerete. Íme a szakmai beszámoló:


    "I.     Kiutazási adatok

  1. A kiküldetés célja: Részvétel a „Földrajzi adatok jogi szempontjai” című munkaülésen
  2. A kiküldetés ideje: 2011. 03. 17-19.
  3. A kiküldetés helye: Leuven, Belgium
  4. A meghívó / fogadó szervezet: A leuven-i Katolikus Egyetem Jogi és Információ-kommunikáció Technológiai Interdiszciplináris Központja
  5. A kiküldő szervezet: HUNAGI
  6. A kiutazó neve, beosztása, részlege (igazgatóság, osztály): Iván Gyula, főtanácsadó

    II.     Szakmai beszámoló

A leuven-i Katolikus Egyetemen került megrendezésre 2011. március 18-án a „Földrajzi adatok jogi szempontjai” című munkaülés, melyen a HUNAGI képviseletében vettem részt. A munkaülés 4 szekcióba tagolódott, melynek első két része a licencelési politikákkal, a harmadik a helyzettel kapcsolatos bizalmassággal, míg az utolsó részben az adatokhoz való hozzáférés jogáról volt szó.
Az első ülést M. Dulong-Rosnay a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ munkatársának előadása nyitotta meg a licencelési polikákról. Előadásában kiemelte a licencek harmonizálásának szükségességét, mivel európai, sőt világszinten is igen változatos a helyzet ebben a témában. Jó példaként megemlítette az Angliában a földrajzi adatokon alkalmazott, viszonylag nyitott ún. „Open Government Licence”-t, míg ellenkező példaként a belga IGN-t hozta föl, ahol minden jogot az adatokkal kapcsolatban az IGN magának tart fenn. A különböző licencelési politikák közül megemlítette a nem kereskedelmi licencet (pl. oktatási intézményeknek), a teljesen nyitott licencet (lásd. Open Street Map) és az ún. „részvényhez hasonló” (share alike) licencet. Ebben a licencelési politikában külön kezelik az adatokat és az adatbázisokat. Minden ebből levezetett adatbázisnál az eredeti, kompatíbilis licence van érvényben, így egy felhasználónak nem szükséges minden egyes esetben a licencet megújítani.
A második előadásban Paul Uhrir, az egyesült államokbeli Nemzeti Akadémiától, A GEOSS (Global Earth Observation System of Systems, a Rendszerek Globális Földi Észlelési Rendszere) adatpolitikájáról tartott előadást. Kiemelte, hogy egy ilyen globális kiterjedésű rendszernél nagyon fontos az adatmegosztást megfelelően meghatározni. Megemlítette, hogy a GEOSS munkacsoportot hozott létre 2008-ban, mely csoport beszámolóját elfogadta a GEOSS 2010-es pekingi közgyűlése. Ebben a jelentésben lefektették egy teljes és nyitott adatcsere alapelveit, melynek megvalósítására 2011-ben kerül sor. Ebben három kategóriába sorolják a licenceket: Alapadatok (Data Core) , Nem kereskedelmi célú és egyéb célú felhasználásra. Megerősítette, hogy szükség van a licencek harmonizálására és a kiterjedésük csökkentésére. Az angliai példát, egyszerűsége miatt, ő is megemlítette.
A második részben Bastiaan van Loenen a Delfti Műszaki Egyetemről (Hollandia) tartott előadást a licencek szabványosításáról. Véleménye szerint a szabványos licencek növelik az átláthatóságot, melyre minden területen nagy szükség van. Szólt az INSPIRE direktívához kapcsolódó licencelési politikáról (alap és specifikus licencek), valamint a GSDI licencelési keretrendszeréről.
A második részt vita követte, melyen megemlítették, hogy Dr. Remetey-Fülöpp Gábor (HUNAGI) elnökletével létrejött a GSDI-on belül egy jogi és szocio-ökonómiai bizottság, mely nemzetközi szintű konzultációt folytat a témában, mely 2011. december végére zárul le. 2012. májusában egy második jelentést készítenek a témában. A vita során még felmerültek kérdések a személyes adatok kezelésének licenceléséről, arról, hogy a Közszervezeteknek szóló licenceket egyszerűsíteni kellene. A földrajzi adatok kereskedelmi és nem kereskedelmi felhasználásának elkülönítésére, definíciójára még nem találtak igazi megoldást.
A helyzettel kapcsolatos bizalmassági kérdésekkel Eleni Kosta, a leuven-i Katolikus Egyetemről, érdekes kísérletről számolt be, amelyben a mobiltelefonok helyzete alapján követtek néhány embert (természetesen az egyetem hallgatóiról volt szó, akik erre áldásukat adták) és elemezték azok tevékenységét, mozgásuk alapján. A kérdés ebben az esetben az volt, hogy a mobilszolgáltatók elvileg teljes mértékben nyomon tudják követni az egyes állampolgárok mozgását, ebből következtetéseket tudhatnak levonni szokásaikról, mely komoly adatvédelmi gondokat vethet fel. Ugyanakkor bizonyos szempontból ez egy védelem is nekik, hiszen probléma esetén meg lehet találni őket.
A következő előadást Ed Parsons tartotta a Google-tól. Elmondta, hogy a Google mind platform, mind publikáló jellegű technikai megoldás. Véleménye szerint a személyes adatok nem hátráltatják, inkább segítik az emberek tevékenységét. Véleménye szerint az elhelyezkedés a legfontosabb adat rendszerükben. A jövőben úgy látja a Helyhez Kötődő Szolgáltatások (Location Based Services) egyre fontosabb szerepet fognak betölteni napjainkban.
Az utolsó részben Helen Derbishire az Access Info cégtől, Spanyolország) tartott előadást az adatokhoz való hozzáférés jogáról. Kiemelte, hogy nemcsak a hozzáférésről, hanem az adat újrafelhasználásának jogáról is szó van. Véleménye szerint a legjobb megoldás az lenne, hogy az adófizetők pénzén előállított adatok felhasználása és újrafelhasználása ingyenes lenne.
A munkaülés végén a vitában megemlítettem, hogy az adatokhoz való ingyenes hozzáféréssel egyetértünk, azonban az ingyenes hozzáférést nagyban korlátozzák az országok gazdasági helyzete.
Kapcsolódó anyagok

Nincs
  III.     Javasolt intézkedések

Javaslom az angol Open Government Licence mélyebb tanulmányozását a hazai adatpolitika megújításának céljából.

Budapest, 2011. április 14.


Készítette:                                                Jóváhagyta:

Iván Gyula                                                Toronyi Bence
főtanácsadó                                                   főigazgató"

2011. április 7., csütörtök

Tudományos adatok megosztása - Konferencia Washingtonban április közepén

Prof. Paul Uhlir írja mai levelében a LAPSI projekt kapcsán:
"Dear Colleagues,
Here’s another meeting of potential interest, although it will not be webcast live. Please pass it on to those who may be interested. Presentation slides will be posted soon after the meeting and an OA report will be published later in the year.
Thanks,
Paul"

About the LAPSI project

LAPSI is a project in the FP7 program of the European Union.
Legal Aspects of the Public Sector Information and Re-use.
Timespan: 30 months. Participants: 20 institutions and organistions. Coordinator: University of Torino.
Kick-off Meeting: Torino, 26-28 March, 2010

Role of HUNAGI in the LAPSI Project

HUNAGI contribution is related mainly to the Geographic Information which are produced, maintained and used in land management, including surveying, mapping, cadastre and land registration, remote sensing and serviced by relevant spatial data infrastructures. From a national economic point of view, the uniform land registration system operating in Hungary is one of the most important databases of the country. This system allows to obtain over the time updated legal and geometric data, as well as other information (e.g. on ownership, land uses, mortgages, etc.). The cadastral maps integrated into the uniform land registration system show spatial relations and references of rights, facts and other information appearing on the property sheets, serving as a basis of engineering planning for the national economy. The national spatial data infrastructure can be built on this uniform, authorized and public land registration system, in small partial modules, following the EU INSPIRE Directive. HUNAGI will participate to all Working Groups and actively take part to Working Groups 01, 03 and 04. It also makes its facilities available to host one of the thematic network seminars or conferences.

About the HUNAGI Team of the LAPSI Project

Team members:
Piroska Zalaba (FvM FTF www.fvm.hu), dr. Szabolcs Mihály (FÖMI www.fomi.hu), dr.József Mlinarics (MATISZ www.matisz.hu), Ferenc Hargitai (MATISZ www.matisz.hu), István Sponga (Neumann-Ház Nonprofit Kft www.neumann-haz.hu), Dr. Tamás A. Kovács (Dr. Kovács A. Tamás Ügyvédi Iroda www.kovacsatamasiroda.hu), Dr. Gábor Remetey-Fülöpp, Team leader (HUNAGI www.hunagi.hu)

Observers/supporters:
Barkóczi Zsolt (HUNAGI www.hunagi.hu), Tóth Sándor (FVM FTF www.fvm.hu)
Klóser Anikó (Meh EKK www.ekk.meh.gov.hu), dr. Marosán Andrea (MeH EKK), dr. Csiszér Gábor (MeH EKK)
Temporal replacements: Éva Harbula for Dr. Szabolcs Mihály (FÖMI)

About the Team Leader

Gabor Remetey-Fülöpp is Secretary General of Hungarian Association of Geo- information/HUNAGI. He holds a degree in Civil Engineering (Budapest) and a second diploma in automation in geodesy. Among his numerous experiences he has been part of the EU Acquis-related institutional development project (1998-2006), of the EC INSPIRE Experts Team (2001-2006), and of the Drafting Team, National SDI Strategy (2004-2006). He also took part to ePSIplus activities.