2012. március 17., szombat

Egynapos ePSIplatfom konferencia 350 résztvevővel

Az adat-újrahasználat következő szintre emelése volt a témaköre az ePSIplatform szervezet egynapos rendezvényének, melynek 350 résztvevője volt. A LAPSI projektet is többen képviselték, közöttük a HUNAGI. A konferenciát Rotterdam alpolgármestere nyitotta meg és azt az Európai Digitális Menetrendért felelős Neelie Kroes EU biztos video üzenetben köszöntötte. Az EU főbiztos explicite megemlítette a téradatok helyzetének kérdését.
Az első plenáris harmadban Marc de Vries és a teljesen berekedt Katleen Janssen vezette a PSI irányelv új változatát a holland meteorológia intézet vezetőjével (Anton Eliassen), a német GEOkomm elnökével (Peter Hecker),  egy médiavállalkozóval (Chris Taggart) és az EU információs-társadalom részlegvezetőjével (Richard Swetenham).

A második plenáris harmadban az EU által is felkarolt szabad hozzáférésű adatok kilátásairól és a várható irányairól vitázott a moderátor Ton Zijlstra és Daniel Dietrich). Szakértő partnereik Brigitte Zonneveld   a holland gazdasági, mezőgazdasági és innovációs minisztériumból, Francois Bancilhon a francia Data Publica vezetője és Andrew Stott a brit kabinetiroda átláthatóságért és a lakosság digitális bevonásáért felelős korábbi igazgatója voltak.

A nap második felében a párhuzamos szekciók foglalkoztak a következő kérdéscsoportokkal az adatszolgáltatókfelhasználók, adatpolitika alkotók és egyéb kategóriákban:
-       Európai és nemzeti (spanyol, portugál, OKFN, CORVE) nyílt adat portálok
-       A kormányzat és az újra-felhasználók megelégedésére szolgáló ellenőrzések és ellensúlyok (brit nemzeti archívum, svéd versenyhivatal, osztrák jogi eset)
-       Rotterdam kikötői információinak újrafelhasználása
(Rotterdam Open Data)
-       Alapvető nemzeti nyilvántartások újra-felhasználása
(dán,  spanyol kataszter és flamand példák)
-       A nyít adatok árszabása: mi van benne és mi mincsen?
(Dialogic, a dán Lakásügyi, Város- és Vidékügyi Minisztérium, Holland Kataszter)
-       Adatmegjelenítés a kódoktól az esztétikáig
(Gráci Egyetem, Iconmical, VPRO Television, Budapesti Politikaelemző Intézet)
-       Kulturális örökség információk újrafelhasználása
(DG INFSO, Holland Oktatási és Kultúrális Ügyek Minisztériuma, Europeana)
-       Nyílt adatok és személyiségvédelem
(Open Right Group,  Time.lex, Net2legal, CRIO Namuri Egyetem)
-       Adat-újságírás
(TC Tunantia, DPA, Le Monde, finn példa)
-       Az újrahasználat akadályozó tényezői
(ePSITeam, W3C, ETSI, PSI Alliance, Data Publica)
-       Helyi feladatok, helyi adatok
(Rotterdam Open Data, Rotterdami Főiskola, Libertic Nantes, TOPIX Piemonte, Berlin Open Data)
-       Nyílt adatok mint üzleti model a közszféra számára
(ePSITeam, UK Cabinet Office, PBLQ, Deloitte Belgium)
A konferencia szerves részét képezte az esti csoportos közösségi munkavacsorák, az azon való részvételt az aznapesti budapesti gép elérése nem tette lehetővé. Így is fantasztikus volt a infrastruktúra, hogy a rotterdami konferenciaközponttól az amszterdami Schiphol repülőtérre bő félóra alatt el lehetett jutni!
Elért eredmények:
-       A konferencia fő szervezőivel (Marc de Vries és Katleen Janssen) való személyes találkozás, Nellie Kroes video üzenetének megkérése a HUNAGI tagok, partnerek és a jövőheti rendezvény résztvevői tájékoztatására,
-       Az EU által felkarolt nyílt adatok kérdése befolyásolja a PSI irányelvet is
-       Tájékozódás arról, mely öt lényegi változás történt a PSI irányelvben
-       Eszmecsere a Delfti Műegyetem szakértőjével, aki szerint a PSI közösséget még nem  eléggé érintette meg az INSPIRE irányelv
-       A LAPSI projekt vezetőjével (Cristiana Sappa) való személyes találkozás és a jövő heti budapesti HUNAGI és LAPSI események egyeztetése
-       A GSDI Jogi, Szociális és Gazdasági Bizottsága vezetőjével (Bastiaan van der Loenen) való személyes találkozás és a licenc modellekkel kapcsolatos nemzetközi felmérésének megismertetése a HUNAGI tagjaival és partnereivel, magyarországi hozzájárulás céljából
-       Személyes találkozó  a Budapest Intézet szakértőjével (Reszkető Petra) a honi költségvetés térképi alapú  megjelenítése és összehasonlító elemzése témakörében HUNAGI tagok lehetséges bevonása céljából.
-       A program, az aktív résztvevők és a meghallgatott plenáris és látogatott párhuzamos szekcióelőadások ismeretében egy sor hasznosítható információ kerül elérhetővé, megismerhetővé.
-       A kiállítás anyagai és kiosztott dokumentumai szinte kizárólag holland nyelven készültek. Figyelemreméltó volt Rotterdam kikötői áruforgalmának Európát behálózó logisztikai szervezése térinformatikai alapon valamint Rotterdam városának nagyszabású projektjei között a Rotterdam 1 km.
lapsihu.blogspot.com weboldalon a következő napokban-hetekben a kérdéskörhöz kapcsolódó számos elérhető referencia linkje lesz megadva, érdemes lesz felkeresni.
és hamarosan ugynitt több más.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

About the LAPSI project

LAPSI is a project in the FP7 program of the European Union.
Legal Aspects of the Public Sector Information and Re-use.
Timespan: 30 months. Participants: 20 institutions and organistions. Coordinator: University of Torino.
Kick-off Meeting: Torino, 26-28 March, 2010

Role of HUNAGI in the LAPSI Project

HUNAGI contribution is related mainly to the Geographic Information which are produced, maintained and used in land management, including surveying, mapping, cadastre and land registration, remote sensing and serviced by relevant spatial data infrastructures. From a national economic point of view, the uniform land registration system operating in Hungary is one of the most important databases of the country. This system allows to obtain over the time updated legal and geometric data, as well as other information (e.g. on ownership, land uses, mortgages, etc.). The cadastral maps integrated into the uniform land registration system show spatial relations and references of rights, facts and other information appearing on the property sheets, serving as a basis of engineering planning for the national economy. The national spatial data infrastructure can be built on this uniform, authorized and public land registration system, in small partial modules, following the EU INSPIRE Directive. HUNAGI will participate to all Working Groups and actively take part to Working Groups 01, 03 and 04. It also makes its facilities available to host one of the thematic network seminars or conferences.

About the HUNAGI Team of the LAPSI Project

Team members:
Piroska Zalaba (FvM FTF www.fvm.hu), dr. Szabolcs Mihály (FÖMI www.fomi.hu), dr.József Mlinarics (MATISZ www.matisz.hu), Ferenc Hargitai (MATISZ www.matisz.hu), István Sponga (Neumann-Ház Nonprofit Kft www.neumann-haz.hu), Dr. Tamás A. Kovács (Dr. Kovács A. Tamás Ügyvédi Iroda www.kovacsatamasiroda.hu), Dr. Gábor Remetey-Fülöpp, Team leader (HUNAGI www.hunagi.hu)

Observers/supporters:
Barkóczi Zsolt (HUNAGI www.hunagi.hu), Tóth Sándor (FVM FTF www.fvm.hu)
Klóser Anikó (Meh EKK www.ekk.meh.gov.hu), dr. Marosán Andrea (MeH EKK), dr. Csiszér Gábor (MeH EKK)
Temporal replacements: Éva Harbula for Dr. Szabolcs Mihály (FÖMI)

About the Team Leader

Gabor Remetey-Fülöpp is Secretary General of Hungarian Association of Geo- information/HUNAGI. He holds a degree in Civil Engineering (Budapest) and a second diploma in automation in geodesy. Among his numerous experiences he has been part of the EU Acquis-related institutional development project (1998-2006), of the EC INSPIRE Experts Team (2001-2006), and of the Drafting Team, National SDI Strategy (2004-2006). He also took part to ePSIplus activities.